Vaatwasser kopen: over prijs, functies, energie, modellen

De vaatwasser kom je in de meeste keukens wel tegen, maar is nog niet net zo standaard als apparatuur als de koelkast, kookplaat, en afzuigkap. Maar eenmaal aan gewend, willen maar weinig mensen nog zonder.

Maar niet elke vaatwasser is even goed, en dat merk je dan ook in de dagelijkse praktijk. Meer dan bij een kookplaat of koelkast, die toch al langer gemeengoed zijn. Om je te helpen, zetten we alle belangrijke zaken waar je op moet letten op een rij.

Welk model vaatwasser heb je nodig?

Het leeuwendeel van de vaatwassers zijn de modellen die onder een standaard aanrecht van zo’n 90 centimeter passen. En qua breedte in een nis van 60 centimeter past. Dan bestaan er ook modellen die in plaats van 60 maar 45 centimeter breed zijn, maar wel de volledige hoogte zijn. En er zijn juist modellen die zo’n 55 cm breed zijn, maar slechts een hoogte hebben van 40-50 centimeter. Die laatste zijn vanwege die ongewone afmetingen grotendeels vrijstaande modellen.

Inbouw of vrijstaand?

Een inbouw vaatwasser is het meest populair. Maar in sommige situaties is een vrijstaand model de betere of zelfs de enige keuze. Bijvoorbeeld wanneer je een huurwoning hebt. Of wanneer je geen ruimte in je keuken hebt en de vaatwasser in de bijkeuken wilt plaatsen. Qua inbouw zijn er twee smaken. Volledig geïntegreerd of gewoon geïntegreerd. Volledig is het meest gangbaar. De machine is dan helemaal uit het zicht. Bij gewoon geïntegreerd, is het bedieningspaneel zichtbaar en bruikbaar, wanneer de deur dicht zit.

Wat kost een nieuwe vaatwasser?

De prijzen van afwasmachines lopen uiteen. Het zo duur kunnen maken als je zelf wilt gaat ook hier op. je kunt dus niet zomaar een bedrag noemen. Ga je uit van het meest standaardmodel dat onder een aanrecht past (80-90 cm hoog, en ~60 cm breed), dan betaal je toch minimaal 250 euro. Aan de bovenkant van de markt vind je modellen van 1000 tot 1200 euro. Het grootste deel van de machines kosten tussen de 400 en 600 euro.

Waar koop je je machine?

De prijs van een nieuwe vaatwasser is ook sterk afhankelijk van waar je hem koopt. Wil je dus vooral niet teveel betalen, dan doe je er goed aan daar extra op te letten en te vergelijken. Vooral bij online keukenwinkels, betaal je vaak een stuk minder dan in een gerenommeerde keukenzaak. En niet zelden is dat inclusief verzendkosten. Daar staat dan wel tegenover dat je ook bij een gewone keukenzaak gerust kunt proberen een betere prijs overeen te komen.

Hoe schoon maakt een vaatwasser de vaat?

Misschien wel het belangrijkste aspect. Een vaatwasser waar je spullen niet goed schoon uitkomen is een grote bron van ergernis. Temeer omdat het hele idee is dat je je vaat automatisch schoon gemaakt wordt. Om aan te geven hoe schoon de machine wast, wordt er een zogenaamde wasresultaat aan ieder apparaat toegekend. Het wasresultaat loopt van G tot en met A. Tegenwoordig hebben bijna alle vaatwassers een wasresultaat van A. Daardoor is deze aanduiding niet zo zinvol meer.

Dat is jammer, want er zit wel degelijk verschil in hoe schoon de machines wassen. Zoek dus sowieso een machine uit met een A-wasresultaat. Daarnaast is het handig om eens wat reviews na te slaan over de machine van je keuze. Je kunt er niet zonder meer op vertrouwen dat een duurder merk of model ook beter wast. Maar in de meeste gevallen is dat wel zo. Een goed idee is ook om eens rond te vragen in je familie- en kenniskring. Welke ervaringen heeft men. Vooral wanneer het een recente machine betreft, is dit interessant.

En hoe droog?

Het belangrijkste is natuurlijk dat je vaat goed schoon wordt. Maar daarnaast is ook de mate waarin je spulletjes droog worden een belangrijke factor. Ook het droogresultaat wordt met een letter aangeduid. Een beter droogresultaat gaat vaak gepaard met meer energieverbruik, omdat het verdampen van water vooral een kwestie van warmte is. In sommige vaatwasser is een zogenaamde Zeoliet-techniek toegepast. Daardoor drogen deze extra goed bij relatief lage temperaturen.

Indeling, korven, en flexibiliteit

De indeling is ook een goed punt om goed naar te kijken. In de eerste plaats is het handig dat je veel verstel-mogelijkheden hebt. Denk dan vooral aan neerklapbare rekjes en dergelijke. Hoe meer zaken je weg kunt klappen of in verschillende standen kunt zetten, hoe beter. Dat biedt veel flexibiliteit bij het inladen. Zo is een in hoogte verstelbare lade ook een erg handige functie.

Capaciteit of couverts

De capaciteit van een vaatwasser wordt uitgedrukt in couverts. De meeste normaal formaat machines bieden ruimte aan 12 tot 14 couverts. Eén couvert is min of meer de spullen die je als een persoon nodig bent bij een maaltijd. Heel letterlijk moet je dat niet nemen, maar het is wel een goede eigenschap om op te letten. Vooral bij grotere gezinnen is iets meer capaciteit altijd handig.

Een besteklade of een bakje

Tegenwoordig zie je steeds vaker een besteklade. Eerder zag je alleen de bestekbakjes. Een voordeel van een bestekbakje, is dat je hem volledig kunt uitnemen en zo op het aanrecht kunt vullen en leeg maken. Dat is wel zo ergonomisch. Het nadeel is dat zo’n bakje best wel wat ruimte inneemt in de onderste lade, waar je deze meestal plaatst. Een besteklade zit helemaal bovenin de machine en biedt ruimte aan vooral bestek en wat andere kleine zaken. je kunt messen vorken en ander bestek er handig in kwijt, zodat ze niet allemaal tegen elkaar aan staan of liggen. Daardoor kan de machine ze beter schoon krijgen.

De verschillende wasprogramma’s

Je vindt verschillende wasprogramma’s op een moderne vaatwasser. In de praktijk zul je meestal altijd hetzelfde programma gebruiken. Maar in bepaalde situaties kan het handig zijn een ander programma te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een extra kort programma, wanneer de vaat niet erg vies is. Of een milieuvriendelijk programma dat minder energie en water verbruikt.

Ook een halve beladingsknop kan handig zijn. Het idee is dat je dan de vaatwasser voor de helft vult en de onderste helft van de vaatwasser niet gereinigd wordt. In de praktijk is dat niet altijd even handig. Dit omdat je toch vaak de spullen verdeeld over de hele machine vanwege de verschillende afmetingen van de spullen.

Hoeveel geluid maakt de machine?

De geluidsproductie van een machine is typisch zo’n eigenschap waar niet naar gekeken wordt tijdens aanschaf, maar die achteraf erg vervelend kan zijn. Dit hangt wel af van je woonsituatie en je gewoontes. Vooral bij een open keuken, moet je hier wel opletten. Het apparaat staat toch meestal ’s avonds aan en duurt zo een uur of twee. Je wilt niet continue een hoop lawaai op de achtergrond, terwijl je bijvoorbeeld televisie zit te kijken. Een idee is natuurlijk om het apparaat pas aan te zetten wanneer je op bed gaat. Maar in een appartement of flatje is dat misschien ook weer geen optie.

De geluidsproductie wordt uitgedrukt in decibel of dB. En die getallen zegt niet iedereen iets. Weet dat een erg stille vaatwasser minder dan 42 dB produceert. Maar ook onder 45 dB is stil te noemen. De herriemakers zitten boven de 50 dB. Het lastige is dat decibels geen lineaire schaal is. Elke 3 dB extra is namelijk een verdubbeling in geluidsvolume. Dus dan zie je dat 42 of 45 dB wel degelijk verschil maakt!

Het energieverbruik

Het energieverbruik van onze apparatuur krijgt steeds meer aandacht. Zo worden ook de vaatwassers in een bepaalde energieklasse ingedeeld. De laagste klasse is G en de hoogste is A. Maar door de technische verbeteringen zijn er nu ook A+, A++ en zelfs en A+++ klasse. Praktisch alle machines hebben al minstens een A-aanduiding. Maar ook A+ en A++ komt al veel voor. In de klasse A+++ zijn er nog niet zoveel. Die kosten dan meestal ook zo’n 700 euro of meer.

Tot slot

Er zij natuurlijk nog wel meer verschillen te noemen, maar de belangrijkste hebben we zo wel gehad. Andere zaken waar je naar zou kunnen kijken zijn zaken als:

  • Een kinderbeveiliging
  • Op ieder moment kunnen onderbreken
  • Startuitstel
  • Glansspoelmiddel indicatie
  • Zout indicatie
  • Resttijd indicatie
  • Wel / niet programma klaar via lampje dat op de grond schijnt