Welke keukenindeling is het beste? Tips & Ideeën!


Bij een nieuwe keuken is één van de eerste vragen, welke indeling je moet kiezen. In veel gevallen heb je niet zo heel veel te kiezen. Vooral wanneer de woning verder al af is en de ruimte voor je keuken vaststaat.
Maar ook dan zijn er nog wel een aantal manieren waarop je kunt variëren. Welke (basis) keukenindelingen zijn er welke is het meest geschikt voor jou? Inclusief een aantal handige tips, ideeën en suggesties voor je nieuwe keuken!

De basis keukenindeling

Er zijn een aantal basis indelingen te noemen voor de keukens. Deze kom je vaak tegen. Dit zijn:

  • De rechte keuken
  • De hoek of L-keuken
  • De parallelle of tweezijdige keuken
  • De u-vormige keuken

Deze vier keuken indelingen gaan we hieronder even kort bij langs. Belangrijk is echter dat je nog heel wat kunt variëren op deze basisthema’s. Uiteindelijk gaat het erom dat de keuken zo goed mogelijk voldoet aan jouw eisen. Denk bijvoorbeeld aan het kookeiland, die in feite bij al de vier basisindelingen zou toegepast kunnen worden. Het resultaat is toch vaak een keuken die weer en heel eigen gevoel geeft.

De rechte keuken

De meest gewone keuken die je maar voor kunt stellen, bestaande uit alleen een recht stuk. De keuken is meestal tegen de wand geplaatst. Vroeger zagen we veel van dit soort relatief eenvoudige keukens. Tegenwoordig vragen we meer van onze keukens, waardoor een rechte opstelling vaak niet de juiste is. Omdat je vertrek bijvoorbeeld niet groot genoeg is om alles in kwijt te kunnen.
Een ander nadeel is dat wanneer je wel de lengte hebt om voldoende kastruimte, aanrecht oppervlak en keukenkastjes in kwijt te kunnen, het keukenblok zo lang wordt. Dat maakt een dergelijke keuken vaak minder mooi en is bovendien vaak minder ergonomisch.

De hoek of L-vormige keuken

Misschien wel de meest voorkomende keuken indeling. Door de keuken tegen twee wanden in een hoek te zetten, kun je in veel vertrekken een dergelijke indeling kwijt. Daarbij heb je alles redelijk dicht bij elkaar, dus de spoelbak, kookplaat, werkruimte en koelkast. Erg ruim is het vaak niet, maar voor een gemiddeld gezin wel voldoende. Dankzij de slimme hoekkasten hoef je niet veel ruimte kwijt te raken.
Een interessante variatie is die waarbij je de kookplaat in de hoek zet. Je moet dan niet voor een 90 graden hoek gaan, maar tweemaal 45 graden. Om met de rest van je keuken uit te komen, heb je hier meestal wat meer ruimte voor nodig. Past het goed, dan maakt dit een standaard hoekkeuken ineens veel interessanter.

De parallelle of tweezijdige keuken

In de basis erg eenvoudig: Je keuken bestaat uit twee rechte keukenblokken, die tegenover elkaar geplaatst zijn. Meestal met één van de beide korte zijdes tegen dezelfde muur. Voor deze indeling heb je echt meer ruimte nodig. Je wilt namelijk wel voldoende ruimte tussen de twee keukenblokken in hebben. Denk aan minstens een meter. Deze indeling kan ook erg geschikt zijn in situaties waarbij je echt een rechte doorgang door je vertrek nodig bent.

Dit lijkt een erg eenvoudige indeling, maar je kunt er enorm mee variëren. Bij een open keuken, kan het ene blok namelijk dienen als een kookeiland. Je kunt er ook voor kiezen om een van de twee keukenblokken uit veel of alleen maar hoge kasten te laten bestaan. Dat geeft veel bergruimte en bied ruimte aan inbouw apparatuur. Je zou bijvoorbeeld een magnetron, oven en inbouw espressoapparaat naast elkaar op ooghoogte kunnen plaatsen.

De U-vormige keuken

De U-vormige keuken is eigenlijk ook weer een combinatie van de andere indelingen. Je kunt het zien als een dubbele hoekkeuken, zodat een U-vorm ontstaat. Anders benaderd is het een parallelle keuken, waarbij aan één van de twee open eindes de twee rechte blokken aan elkaar gezet zijn. Van belang is dat je twee hoeken hebt, waar je iets mee moet. Dat is niet in alle situaties even praktisch.
Vergeleken met een parallelle keuken heb je meer aanrechtoppervlak en keukenkastjes. Het nadeel is dat je minder lege ruimte hebt om in te staan of aan het werk te zijn. Vooral wanneer je met meerdere personen in de keuken aan de slag wilt.

Een indeling met een kookeiland

Het kookeiland is populair, maar je hebt er wel ruimte voor nodig. In principe kun je een kookeiland combineren met iedere indeling en zo je eigen indeling creëren. Zaken waar je op moet letten, zijn looppaden en afstanden tussen de onderdelen van je keuken. Plaats zaken niet te dicht op elkaar. Maar overdrijf ook niet door erg veel tussenruimte te laten. Dat in de praktijk namelijk niet handig.

Bedenk dus ook wat je waar in je keuken plaatst. Dus de kookplaat, spoelbak, werkruimte en koelkast. Maar ook de vaatwasser ten opzichte van je spoelbak. En wanneer je iets uit een oven haalt, wil je het snel op je aanrecht kwijt kunnen. Heb je een indeling op papier staan, kijk daar dan kritisch naar en bedenk hoe je in de keuken aan het werkt denkt te zullen zijn. Vergelijk het ook met je huidige of voorgaande keukens. Dat helpt vaak enorm.

Tot slot moet je eraan denken dat bij een kookplaat ook een afzuigkap hoort. Er zijn mogelijkheden om die weg te werken in het plafond of zelfs in je aanrecht. Dat zijn wel dure oplossingen, of is niet altijd mogelijk.

Variatie

De hier genoemde basisindelingen zijn bedoeld om je een idee te geven, van de mogelijkheden. Uiteindelijk gaat het niet om een bepaalde indeling, maar om jouw keuken en wat jij nodig en mooi vindt. En binnen de grenzen van wat er mogelijk is in jouw huis. Denk dus niet dat je beslist één van deze standaard indelingen moet kiezen. Juist door af te wijken, kan je ervoor zorgen dat er een unieke keuken ontstaat. Een keuken die precies op jouw wensen is afgestemd.