De magnetron – Ideaal apparaat of toch gevaarlijk?


De magnetron heeft in korte tijd een vaste plek in veel huishoudens veroverd. Niet zo verwonderlijk, want met het apparaat kun je enorm snel iets verwarmen. In enkele minuten heb je een maaltijd opgewarmd. Daarnaast is het gebruik erg eenvoudig. Je kiest een tijd en een vermogen en daarna hoef je alleen nog te wachten. Zodra de piep of ting gaat, is je eten warm en kun je aanvallen. Veel gemakkelijker kan het niet. Maar hoe zit het met eventuele gevaren en risico’s?

Werking van een magnetron

Een magnetron werkt op basis van microgolven. Vandaar ook dat het apparaat in het Engels ‘microwave’ heet. Door de golven die door het eten worden gestuurd, wordt het vocht in het eten verwarmd. Je verwarmt het eten dus echt van binnenuit. Dit is fundamenteel anders dan met gewoon koken op een kookplaat of met een oven. Daar moet de warmte van buiten naar binnen doordringen. Je merkt dat verschil ook in de praktijk. Met een magnetron komt het vaak voor dat de buitenkant nog niet zo heet is, terwijl binnenin het eten al erg heet is. Om die reden is het ook vaak handig het eten even een keer te roeren of draaien, halverwege het verwarmen.

Is een magnetron ongezond of gevaarlijk?

Vooral toen de magnetron geïntroduceerd werd, gingen er nogal eens geluiden op, dat het apparaat gevaarlijk zou zijn. Nu zijn microgolven op zichzelf zeker gevaarlijk voor mensen, dieren en andere organismes. Maar deze golven komen niet buiten het apparaat en zodoende is het gebruik van een magnetron zonder aantoonbaar gevaar. Ook het voedsel zelf wordt niet ongezond of zelfs gevaarlijk. Het enige dat er gebeurt is dat bepaalde moleculen in het voedsel in beweging worden gebracht. met name de watermoleculen. Het is zeker niet zo dat er radioactiviteit of andersoortige straling aan het voedsel wordt toegevoegd.

Het grootste gevaar aan de magnetron

Het grootste gevaar aan het gebruik is de kans dat je voedsel niet voldoende verhit. Een belangrijke reden om voedsel te verhitten is om daarmee bacteriën te doden. Warm je een kliekje of andersoortige maaltijd op in de magnetron, dan moeten ook dan eventuele ziektemakers het onderspit delven. Het gevaar bestaat, dat het eten niet voldoende heet gemaakt wordt. Bijvoorbeeld omdat het eten niet helemaal gelijkmatig is verhit. In zo’n situatie is het goed mogelijk dat een deel van je eten erg heet is, maar een ander deel nog lauw is. Op dat moment is er een reële kans dat daar nog bacteriën in zitten. Daarmee kun je zomaar een voedselvergiftiging oplopen.

Een ander indirect risico van de magnetron

Een ander probleem aan de magnetron is het gemak waarmee je eten op tafel zet. In de supermarkt zijn er heel wat kant-en-klare maaltijden te koop. Die zet je in de magnetron en in no-time heb je je eten klaar. Handig als je een keer geen tijd hebt. Maar je moet voorkomen dat je hier een regelmatige gewoonte van maakt. Dit voedsel is in de meeste gevallen niet erg gezond, maar bevat wel de nodige suikers, zouten, vetten en andere stoffen die je niet in overdaad moet binnen krijgen. En qua gezonde voedingsstoffen zijn de meeste magnetronmaaltijden erg beperkt.

Regelmaat is niet altijd goed

En vooral in deze tijd van drukte en werkende ouders ligt het gevaar op de loer, van te vaak terug vallen op een magnetronmaaltijd. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook allerlei snacks te krijgen die je even met de magnetron op kunt warmen. Ook hiervoor geldt: voor een keer geen probleem, maar maak er geen gewoonte van. Het is algemeen bekend dat overgewicht en gezondheid een groeiend probleem is in de Westerse Wereld. De magnetron heeft daar zeker niet positief aan bij gedragen.