Vaatwasser in je keuken? Tips, ideeën en informatie!


De vaatwasser is ondertussen al aardig ingeburgerd in de Nederlandse keuken. Niet iedereen heeft er een en er zijn nog heel wat mensen die zeggen er niet een nodig te zijn. Maar het voor de meesten geldt toch, dat wanneer er eenmaal een vaatwasser is, ze niet meer zonder willen.
Begrijpelijk, want afwassen blijft een dagelijks terugkerende klus, waar je toch altijd weer even zoet mee bent. Daarbij is handmatig afwassen toch vaak een beetje een geknoei en bovendien is het voor de huid ook beter om niet met de hand af te wassen.

Voorheen hoorde je nog wel het argument dat een vaatwasser veel energie verbruikt. Met de moderne apparaten van tegenwoordig is dat geen erg goede reden meer, om er niet een te willen gebruiken. Zoveel meer energie kost het niet. Het kan zelfs zo zijn, dat het je juist minder energie kost. Vooral in de nieuwere modellen zitten allerlei trucjes om met zo weinig mogelijk energie en water de vaat schoon te krijgen. Je hebt verschillende standen en programma’s waar je uit kunt kiezen. Meestal is daar ook een eco of energiezuinige mode bij. Water wordt hergebruikt zolang het nog schoon genoeg is, Pas dan wordt het weggepompt en nieuw schoon water aangevoerd.

Plaatsen van de vaatwasser

Meestal wordt een vaatwasser direct links of rechts van de spoelbak geplaatst. En bij voorkeur zit er leeg aanrechtblad direct boven het apparaat. De reden hiervoor is ergonomisch. De vuile borden, pannen en andere zaken kun je dan daar plaatsen. Vervolgens open je de vaatwasser om het daarin te zetten. Je hoeft dan niet met de spullen te gaan lopen. Dat is efficiënt en praktisch. Bovendien voorkom je zo knoeien met etensresten, omdat je de vieze spullen direct in kunt zetten.

Alternatieve plaatsing

Een andere mogelijkheid is om de machine op een hoogte te plaatsen. Het grote voordeel is dat je dan niet zo hoeft te bukken en te reiken. Daardoor is de ergonomie een stuk beter. Helaas is dat ook het enige voordeel. De nadelen zie je hierboven al staan. Meestal komt het apparaat dan in een hoge kast en heb je geen aanrechtblad direct boven de vaatwasser. Daarnaast komt het apparaat vaak verder van de spoelbak af, omdat je juist wel aanrechtblad rondom je spoelbak wilt hebben.

Een ander nadeel is dat vaatwassers zodanig ontworpen zijn, dat de onderkant achter de keuken plint komt. Het paneel op de vaatwasserdeur is meestal 70 centimeter hoog. Daaronder bevindt zich de plint van zo’n 15-20 centimeter. Deze ruimte is bij gewone keukenkastje verloren ruimte, maar bij inbouwapparatuur wordt die ruimte ook benut. De fabrikanten stoppen daar een aantal onderdelen in. Plaats je de machine hoger, dan blijft de bruikbare ruimte van de vaatwasser die 70 centimeter van de deur. Die 15 centimeter daaronder ben je echter ook kwijt en zul je meestal moeten afdichten met een paneel.

Toch geen vaatwasser in je keuken?

Zelfs als je geen vaatwasser nodig denkt te hebben is het verstandig er toch rekening mee te houden bij een nieuwe keuken. Een goede plek voor een vaatwasser is direct naast je gootsteenkastje. Het is dus goed om daar meteen al wat extra aansluitingen te maken voor een eventuele toekomstige vaatwasser. Denk dan aan water, elektrisch en afvoer. Bij de installatie van een nieuwe keuken is het een relatief kleine moeite om dit meteen mee te nemen. Naast de aansluitingen moet je ook even nadenken over het kastje waar de vaatwasser in zou komen. Ga uit van een keukenkastje met een breedte van 60 centimeter. Daarbij kom je met een normaal kastje met deur beter uit dan met een ladenkast. Maar als je echt geen vaatwasser ziet komen in de eerstvolgende jaren, dan moet je dat niet te zwaar laten meewegen.

Later alsnog een afwasmachine plaatsen is dan goed te doen en een relatief klein kunstje. Een afvoer en wateraansluiting heb je toch al op die locatie, vanwege de spoelbak. Voor het elektrisch moet je op zijn minst een lege leiding aanleggen. Beter is om deze meteen van draden te voorzien en volledig aan te sluiten. Als het even kan, direct op een eigen elektriciteitsgroep. Vaatwassers hebben namelijk een behoorlijk hoge aansluitwaarde, dus met een eigen groep zit je dan altijd goed.