Is koken op inductie duurder dan op gas?


Kost koken op inductie meer dan gas of niet? Je hoort nogal eens tegenstrijdige antwoorden. De kosten bestaat uit een aantal verschillende factoren. Het daadwerkelijke gebruik, maar ook de aanschafkosten van de kookplaat en een mogelijk verschil in installatiekosten.
We zetten alle relevante zaken op een rij, zodat je precies weet waar de verschillen qua kosten in zitten.

Gebruikt koken op inductie meer of juist minder energie?

Hier bestaat nogal eens de nodige verwarring over. Inductie koken wordt namelijk energiezuinig genoemd. Er is relatief weinig warmteverlies. Dit komt door de techniek die wordt gebruikt. Er wordt een magnetisch veld opgewekt, net boven de glazen plaat van de betreffende kookzone. De bodem van de pan reageert hier op en zal snel heet worden. Daardoor is de warmteoverdracht optimaal. Veel beter dan bij de andere elektrische kookvormen, zoals halogeen, keramisch of een gewone elektrische kookplaat. In vergelijking daarmee is koken op inductie energiezuinig en beter voor je portemonnee.

Maar hoe zit het in vergelijking met gas? Van belang hierbij is het onderscheid tussen energieverbruik en de kosten. Je betaalt namelijk veel minder voor een bepaalde hoeveelheid energie in gasvorm dan dezelfde hoeveelheid in elektrische vorm. Daardoor is koken op gas altijd goedkoper in euro dan welke vorm van elektrisch dan ook. Dat is ook de reden dat Cv-ketels nagenoeg altijd met gas verwarmen. Kijk je echter naar de hoeveelheid energie die je verbruikt, dan is inductie echter wel zeer efficiënt. Dit omdat bij gas er toch heel veel warmte verdwijnt rondom de pan naar boven. Die verloren energie wordt niet gebruikt om je eten te verhitten.

Verschil in de aanschaf kosten

Ga je de prijzen vergelijken van kookplaten, dan zal een gaskookplaat ook goedkoper uitvallen. Daarbij moet je natuurlijk wel een eerlijk vergelijk maken. De beide types zijn erg verschillend, dus helemaal 1:1 is lastig. Maar kijk alleen maar naar de goedkoopste 4-pits gaskookplaten en 4-pits inductie platen. De gas-variant is altijd goedkoper. Vreemd is dat niet. Een gaskookplaat is erg eenvoudig, terwijl in een inductieve kookplaat toch de nodige elektronica nodig is.

Een ander aspect is de afschrijving. Niet iets waar je snel aan zal denken bij een kookplaat. Je kunt het ook zien als een verschil in levensduur. Aan een gaskookplaat kan maar weinig kapot gaan. De meeste doen het zo twintig tot dertig jaar. In een inductie kookplaat zitten weliswaar ook geen slijtdelen, maar toch is de kans op een defect groter. En daarmee dus de kans dat je toch eerder een nieuwe kookplaat aan gaat schaffen.

Aansluitkosten kunnen oplopen

Bij een keuze voor inductie moet je wel even oppassen. De kookplaat neemt namelijk meer vermogen dan een enkele groep kan leveren. Je hebt dus een drie fasen aansluiting nodig. En daarbij natuurlijk een leiding met bekabeling van je meterkast naar de juiste plek in je keuken.

Heb je dit allemaal nog niet, dan zal dit de nodige extra kosten met zich meebrengen. Vooral het aansluiten van je meterkasten op drie fasen kost vaak honderden euro’s. Je hebt daarvoor het energiebedrijf nodig. Dat is niet iets dat je even snel kan doen. De bekabeling is qua kosten minder spannend, maar kan praktisch lastig zijn. Je moet vaak een nieuwe buis aanleggen vanaf de meterkast. Hoeveel werk en mogelijk sloopwerk dat met zich mee brengt is vooral afhankelijk van je eigen woning.

En denk ook aan je pannen

Om op inductie te kunnen koken, heb je speciale pannen nodig. Nu zijn die niet zo heel speciaal meer, omdat veel verkochte pannensets al geschikt zijn voor inductie, dus mogelijk heb je hier niet mee te maken. Je moet er echter wel om denken dat de bodems van de pannen nog goed vlak zijn. Soms trekken die weleens krom. Bij koken op gas is dat geen probleem, maar bij inductie kan de energieoverdracht daardoor verslechteren.

Hoeveel kosten er met een nieuwe pannenset gemoeid is, is sterk van je eigen wensen afhankelijk. Een geschikte pannenset hoeft echt geen honderden euro’s te kosten. Maar je koopt beter niet het allergoedkoopste. Van een beetje meer kwaliteit geniet je een stuk langer. Maar je hebt al hele leuke BK pannensets tussen de honderd en tweehonderd euro.

Conclusie

Het korte antwoord op de vraag wat duurder is, is dus: “Ja, koken op inductie is duurder”. Maar koken op inductie is dus ook energiezuiniger. Dus als je niet met je portemonnee kiest, maar met het milieu, dan is inductie koken toch een goed idee. Daarnaast zijn een deel van de extra kosten gemoeid met de aanschaf en installatie. Die zijn eenmalig en als zodanig onderdeel van de gehele keuken. Bovendien kun je dan ook genieten van de andere voordelen van koken op inductie.