Inductie kookplaat

Inductie kookplaat op één groep? Wat is er mogelijk?


Veel mensen stappen over op inductie. En eenmaal overgestapt zijn de vele voordelen een reden om nooit meer terug te willen. Maar je moet je wel bedenken dat je een inductiekookplaat niet op een enkele groep of normaal stopcontact kunt aansluiten.
Dit komt door het hoge vermogen dat verbruikt wordt. Er bestaan nu echter ook modellen die wel op een enkele groep aangesloten kunnen worden. Ideaal zou je denken. Maar is het in werkelijkheid ook zo positief?

De hoge vermogens bij inductie

Een normale elektriciteitsgroep kan maximaal 16 Ampère aan stroom leveren. Dit komt neer op een vermogen van 230V x 16A = 3680 Watt. Een kookplaat met 4 zones heeft meestal een vermogen van minstens 4500 Watt. En niet zelden zelfs een vermogen van meer dan 6000 Watt. Dit komt ook door de Power Boost optie die je vaak op één of meer kookzones aantreft.

De vermogens van de kookzones worden los gespecificeerd. In feite moet je al die vermogens gewoon optellen, om op het maximaal af te nemen vermogen uit te komen. Zo heb je vaak twee grote zones, van ongeveer 1800 Watt en twee kleinere van bijvoorbeeld 1400 Watt. Opgeteld komt je dan dus al op 6400 Watt.

Drie fase aansluiting

Met dat soort vermogens is het dus niet mogelijk een kookplaat op een enkele groep aan te sluiten. Maar domweg twee verschillende groepen (= twee stoppen) die samen op dezelfde fase zijn aangesloten is ook niet goed genoeg. Op een enkele fase kan je namelijk maar maximaal 25 Ampere => 5750 Watt aansluiten.
Je hebt dus twee echt gescheiden groepen nodig. Dus twee groepen die elk op een eigen fase van een drie-fase aansluiting zijn aangesloten. Meestal wordt dat gedaan met een zogenaamde kookgroep die op twee verschillende fasen is aangesloten.

Nog geen drie fases in je meterkast?

Het probleem is dus dat je een drie-fase aansluiting nodig bent voor een inductie kookplaat. Heb je die nog niet, dan moet het elektriciteitsbedrijf langs komen om dat in orde te maken. Daar zijn de nodige kosten mee verbonden. Daarnaast moet je dus ook nog een geschikte speciale wandcontactdoos hebben op de juiste plek achter je keukenkastjes. En natuurlijk de juist draden van die contactdoos naar je meterkast.

Alternatief: een inductie kookplaat op een enkele groep

Er zijn nu ook kookplaten speciaal geschikt voor het aansluiten op een enkele groep. Je kunt deze met een gewone stekker op een normaal stopcontact aansluiten. Daarbij dus op een enkele groep. Je bespaart dus een hele hoop gedoe en vooral extra kosten, wanneer je geen drie fase aansluiting hebt. En toch heb je een volwaardige 4-pits kookplaat. Of niet?

Toch wat haken en ogen

Het lijkt in eerste instantie inderdaad dat je een normale inductie kookplaat hebt. Een voorbeeld van zo’n kookplaat is de Bosch PIA611F18E. Deze heeft inderdaad 4 kookzones met vermogens van 2 x 1800 en 2 x 1400 Watt. Maar zoals we gezien hebben, betekent dat een aansluitwaarde van meer dan 6000 Watt en kan dit nooit op een enkele groep.

Dit is toch mogelijk, door slimme elektronica in de kookplaat. Het apparaat houdt namelijk zelf in de gaten hoeveel vermogen er precies gebruikt wordt. Zodra dit over de grens dreigt te gaan, zal het het gevraagde vermogen over de verschillende kookzones verdelen. Daardoor wordt er nooit teveel stroom getrokken en krijg je geen problemen.

Je kunt in de praktijk dus gewoon alle zones tegelijkertijd gebruiken. Echter kun je ze niet allemaal maximaal benutten. De kookzones draaien dan allemaal maar op halve kracht. Dit betekent dat het kookproces een stuk langzamer zal verlopen. Dat is natuurlijk wel een groot nadeel. Aan de andere kant zal je misschien niet zo vaak alle zones tegelijkertijd gebruiken. En zeker niet allemaal op de maximale stand. Maar dit is dus erg afhankelijk van je zelf en je kookgewoontes.

Conclusie

De kookplaten die op een enkele groep aangesloten kunnen worden, zijn een mooie uitkomst. Toch lever je wel wat in. Op momenten dat het misschien niet uitkomt, kun je niet optimaal gebruik maken van je kookplaat. Gebruik je inderdaad al de kookzones, dan is het waarschijnlijk extra vervelend dat het koken vertraagd wordt. Maar wanneer je geen drie fases hebt, of deze wilt laten aansluiten, kan je hiermee gered zijn. Heb je al wel drie fasen in je meterkast dan is er eigenlijk geen goede reden om een kookplaat op een enkele groep te willen gebruiken.