keukenapparatuur

Welke keukenapparatuur is er allemaal?

Een keuken is niet compleet zonder de nodige apparatuur. Er wordt vaak gesproken over ‘de vijf apparaten’, namelijk kookplaat, afzuigkap, koelkast, oven en vaatwasser. die vind je in de meeste moderne keukens.
Maar er is tegenwoordig nog wel meer keukenapparatuur, waarmee je je keuken kunt uitrusten. Een en ander hangt af van je wensen, werkzaamheden en natuurlijk het budget. Om niets te vergeten en je een compleet beeld te geven, volgt hier een overzicht.

1. De kookplaat

Een keuken zonder kookplaat, kun je bijna geen keuken noemen. In de gemiddelde Nederlandse keuken is de kookplaat de belangrijkste manier eten te koken. Decennia lang was een 4-pits gasstel de norm, maar de afgelopen jaren is dat drastisch veranderd. Je kunt nu kiezen uit gas of elektrisch. En bij elektrisch moet je eigenlijk nog willen kijken naar inductie. Maar ook qua aantal kookzones, grootte en tal van andere functies is er tegenwoordig van alles mogelijk.

2. De koelkast

Nog zo’n essentieel onderdeel van iedere keuken. Als je eens bewust gaat bijhouden hoe vaak per dag je je koelkast opentrekt, zul je nog verbaasd staan. In de basis een erg eenvoudig apparaat, waar in de afgelopen jaren geen schokkende ontwikkelingen gaande zijn. Natuurlijk worden zaken als energieverbruik, hygiëne, en gebruiksgemak almaar verbeterd. En daarnaast zijn ze in vele maten te krijgen.

3. De afzuigkap

Sinds de kookplaat is ook de afzuigkap eigenlijk een noodzakelijk apparaat geworden. De afzuigkap of dampkap heeft maar één primaire functie: De damp en luchtjes afzuigen die tijdens het koken ontstaan. Daarbij is het fin dat deze dat zo stil mogelijk doet. Daarnaast vind je vaak verlichting in een moderne afzuigkap. Naast de afzuigfunctie is het uiterlijk en design de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. In sommige keukens is de afzuigkap een echte blikvanger.

4. De oven

De oven is mogelijk het oudste apparaat dat in onze keukens voorkomt. Al lang voordat er elektrisch of zelfs met gas werd gekookt, werd de oven al gebruikt. De gasoven is steeds minder in gebruik en tegenwoordig tref je vooral elektrische ovens aan. Met een oven kun je echt allerlei gerechten bereiden, maar dit vergt vaak wel enige oefening. De ovenfunctie wordt ook vaak gecombineerd met de magnetronfunctie in de combi-magnetron.

5. De vaatwasser

Een vaatwasser is misschien niet zo’n cruciaal onderdeel van een keuken als de voorgaande apparaten, maar hoort eigenlijk wel in dit rijtje thuis. Niet langer discussies over wie de vaat moet doen. Hoogstens alleen nog over wie de afwasmachine in- en uitruimt. Meestal wordt de vaatwasser onder het aanrecht geplaatst, het liefst dichtbij de spoelbak. Behalve dat het afwassen voor je wordt gedaan, kun je ook meteen alle vuile vaat mooi uit het zicht wegbergen.

6. De magnetron

De magnetron is een wat vreemde eend in de bijt. In sommige huishoudens wordt die dagelijks vaker gebruikt. In andere gezinnen staat deze nauwelijks aan of is deze helemaal niet aanwezig. De Magnetron is zeker een luxe product in de zin dat het apparaat geen echte nieuwe mogelijkheden brengt. Maar je kunt er ontzettend snel iets mee ontdooien of opwarmen. Dus ook erg handig wanneer gezinsleden niet allemaal tegelijkertijd eten. Daarnaast heb je de combi-magnetrons, die ovenfuncties soms handig combineren met de magnetronfunctie.

Andere keukenapparatuur die je kunt overwegen

Naast de voorgaande apparaten zijn er nog een aantal die je kunt overwegen. In hoeverre ze zinnig in jouw keuken zijn, hangt erg af van jou en de andere mensen die van de keuken gebruik zullen maken. Ze kosten meestal de nodige euro’s extra, maar kunnen ook jouw keuken aanvullen en helpen je keuken uniek en persoonlijk te maken.

7. Quooker of kokend water kraan

De kokendwaterkraan is een apparaat dat de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. Met de Quooker of een kraan van een ander merk, kan je direct kokend water uit je kraan laten stromen. Volgens sommigen pure luxe, maar dat geldt wel voor meer zaken. De veiligheid van de Quooker wordt weleens betwist, maar in de praktijk valt dat enorm mee. wat niet meevalt is de prijs. Met prijzen vanaf zo’n 800 euro tot wel 1300 euro zien velen af van dit apparaat.

8. Een waterboiler

Een waterboiler lijkt op een kokendwaterkraan, maar is niet hetzelfde. Bij een boiler kun je maximaal een temperatuur van zo’n 60 – 70 graden halen. Een waterboiler is dan ook alleen interessant, wanneer je geen warmwater aansluiting hebt, of wanneer de CV-Ketel heel ver weg hangt. Ga je voor een waterboiler, kijk dan vooral naar de plintboilers. Deze zijn extra klein en passen onder een keukenkastje. Je raakt dus geen kastruimte kwijt, maar je hebt wel een erg korte afstand tussen kraan en boiler.

9. Een espressomachine

Koffiedrinken is nog nooit zo hot geweest als tegenwoordig. Een gewoon bakje filterkoffie is voor velen niet goed genoeg meer. En er zijn allerlei mogelijkheden thuis een echte espresso, cappuccino of lungo te maken. Door voor een inbouw espressomachine te kiezen, wordt het apparaat echt onderdeel van je keuken, in plaats van een los apparaat ergens op het aanrecht. De keuze in apparaten en mogelijkheden is groot. Wil je al gemalen koffie, of verse bonen gebruiken? Of misschien op basis van een systeem met cupjes, zoals Nespresso?

10. Een vriezer

Wanneer je de ruimte hebt, kun je overwegen een volwaardige vriezer in je keuken te plaatsen. Doe je dat, dan heb je ook geen vriesvak in je koelkast nodig. Vaak staat de vriezer in een bijkeuken of garage. Maar praktisch altijd, heb je de spullen uit de vriezer in de keuken nodig. Daarnaast bespaar je je weer een groot apparaat in je bijkeuken. Dus ga je voor een nieuwe keuken, vergeet dan niet aan de vriezer te denken.

11. Een volwaardig fornuis

Tegenwoordig is het ook weer helemaal in, om een echt fornuis te nemen. Dus geen losse kookplaat en een oven, maar alles in één. Meestal is dat een losstaand apparaat, dat strak tussen twee keukenkasten instaat. Zo heb je ook aanrechtblad aan weerskanten van je fornuis. Er zijn fornuizen in allerlei soorten en maten te koop. Denk aan verschil in aantal kookzones, aantal ovens, een wokbrander en speciale zaken als een bakplaat. Een mooi fornuis kost een hoop geld, maar bedenk wel dat je kosten bespaart op een keukenkast, kookplaat, oven(s) en een stuk aanrechtblad. in vele keukens is een mooi fornuis een ware blikvanger.

12. Een Amerikaanse koelkast

Heb je de ruimte, dan kun je ook voor een fullsize Amerikaanse stijl koelkast gaan. Gangbaar is een hoog en breed apparaat, waarbij de smalle linkerkant het vriesgedeelte is met eigen deur. Typisch is ook de mogelijkheid ijsblokjes te kunnen maken, zonder een deur te hoeven openen. Een Amerikaanse koelkast is niet goedkoop, maar ook hier geldt dat je geen koelkast en vriezer meer nodig bent. Bovendien staan ze meestal los, hetgeen kosten bespaart met keukenkasten, panelen en inbouwwerk. Gaat het apparaat kapot, dan heb je ook minder gedoe.